Kалендар - февруари
пн вт ср чт пт сб нд
  1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28  

  • Антикорупция
  • Административен регистър

  ИА ЕСМИС участва в Третия регионален форум по киберсигурност

  12 ноември 2013

  IMG_2472_1.jpgИнформационната сигурност е от първостепенно значение за нормалната работа на държавните институции. Това заяви изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“ (ИА ЕСМИС ) Красимир Симонски при откриване на Третия Регионалeн форум по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа в София. Зависимостта на организациите от все по-широкото навлизане на цифровите технологии може да заплаши тяхната стабилност и суверенитета на страната, каза още г-н Симонски. Той посочи, че независимо от това, дали киберударите са насочени срещу бизнеса или държавното управление, ролята и отговорността на държавата, в лицето на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията в областта на информационната и мрежова сигурност нарастват неимоверно много. България е насочила усилията си в тази посока и в момента, междуведомствена работна група разработва проект на Национална стратегия за киберсигурност.

   Изпълнителният директор на ИА ЕСМИС подчерта, че като член на инициативата ITU-IMPACT (International Multilateral Partnership Against Cyber Threats ), нашата страна поддържа постоянна свързаност с Глобалния център за реагиране на IMPACT и получава в реално време информация за конкретни кибер-заплахи и указания за превантивни действия. Красимир Симонски подчерта за пореден път, че България наред с Япония, Китай, Исландия и Португалия е сред държавите с най-бърз интернет в света, а София е сред десетте столици в света по същия показател. 

  IMG_2477_1.jpgЗа изтеклите девет месеца на тази година, получените сигнали за злонамерен софтуер са предимно за червей и троянци, и много малко за вируси. Това посочи в презентацията си Васил Грънчаров, директор на Дирекция "Център за реакция при инциденти във връзка с информационната сигурност"  в ИА ЕСМИС. Той запозна присъстващите с видовете сигнали за нарушения в и от Българското Интернет пространство обработени от GovCERT.bg за деветмесечието на 2013 г. От общо 1607 обработени от Центъра сигнала, 59 на сто или 950 случая са на DDOS атаките (Отказ от услуги); 223 или 14 на сто са Спам;  Ботнет – 6 на сто или 106; Злонамерен софтуер – 5 на сто- 76; Фишинг атака– 11 на сто – 173 и Кражба на лични данни – 5 на сто или 74 случая. Според ръководителя на Правителствения център през последната година се наблюдава тенденция на подобряване на комуникацията с Интернет доставчиците, като те предприемат необходимите действия по отстраняване на възникнали инциденти и дори изпращат предложения към решенията за определени случаи.

  Последните тенденции в областта на киберсигурността, социалния инженеринг, виртуализацията и предизвикателствата пред финансовия сектор, сигурността на критичните инфраструктури и защитата и неприкосновеността на данните, са темите които ще дискутират над 200 представители на правоохранителните органи от Югоизточна Европа, страните-партньори от Залцбургския форум, САЩ, Великобритания, Русия и Украйна, водещи компании от ИКТ сектора, фармацевтиката, енергетиката, финансите, правителствени и неправителствени организации и институции. По време на форума ще бъде представена новата стратегия за информационна сигурност на ЕС - директивата за атаките срещу информационните системи и проекто-директивата на Европейския парламент и на Съвета относно мерките за гарантиране на високо общо ниво на мрежова и информационна сигурност в Съюза.

  Организатори на Третия регионален форум по киберсигурност са Международна академия за обучение по киберразследвания, съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“ и българското звено на „Задграничен консултативен съвет по сигурността” (OSAC) на САЩ.

   

   

  София, 12 ноември 2013

  За повече информация: 

  Екатерина Попова

  Пресцентър на ИА ЕСМИС

  epopova@esmis.government.bg

  тел.949 22 54; 0885 698 680

   

   

  • Инвентаризация на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление
  • Ден на ИКТ кариерата
  • Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България
  • НАЦИОНАЛЕН ПОРТАЛ ЗА ПРОСТРАНСТВЕНИ ДАННИ
  • Национален център за суперкомпютърни приложения
  • Екип за реакция при проблеми с компютърната сигурност
  • Инфраструктура за пространствена информация в Европа - INSPIRE