Kалендар - октомври
пн вт ср чт пт сб нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31  

  • Антикорупция
  • Административен регистър

  Българският CERT Център представи дейността си пред екип на Съвета на ЕС

  25 юни 2015

  P1020258.JPGДейността на дирекция „Мрежова и информационна сигурност“ и работата на Българският CERT център бяха представени на екип на Съвета на ЕС от Красимир Симонски, изпълнителен директор на ИА „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“. Екипът е на оценъчна визита в България по темата „Практическо изпълнение и прилагане на европейските политики за предотвратяване и борба с киберпрестъпленията“ по Програмата за взаимни оценки на държавите-членки на ЕС.

  Надяваме се, Проектът за Национална стратегия за киберсигурност, който се разработва в момента и който е въз основа на указания на Европейската агенция за мрежова и информационна сигурност (ENISA), да конкретизира подходите за осъществяване на контакти с различните целеви групи. Това заяви по време на срещата Васил Грънчаров, ръководител на Българския  CERT Център. Той посочи, че Центърът подготвя отчети, съдържащи броя и вида на сигналите за нарушения в българското Интернет пространство, като тези, с по-висока степен на сериозност се класифицират като инциденти и се обработват по определени процедури. Според него информацията, която Българския CERT получава за конкретни IP адреси у нас, източник или обект на кибератаки, се изпраща на съответните доставчици на Интернет услуги. Може да препоръчваме, но не и да изискваме изпълнението на задължения за противодействие срещу тези атаки, уточни Грънчаров. Той представи конкретните прояви на сътрудничество с ENISA, като обучения, участие в кибер-учения и форуми.    

  В рамките на процеса на оценяване, ИА ЕСМИС, заедно с Министерство на правосъдието, Министерството на вътрешните работи, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Върховна касационна прокуратура, участва в попълването на въпросник по политически и оперативни въпроси в областта на разследването и борбата с киберпрестъпления.

   

  София, 25 юни 2015

  За повече информация:
  Екатерина Попова
  Пресцентър на ИА ЕСМИС

  epopova@esmis.government.bg
  тел.949 22 54; 0885 698 680

   

   

  • Инвентаризация на информационно-комуникационната инфраструктура за нуждите на електронното управление
  • Ден на ИКТ кариерата
  • Развитие на високоскоростен широколентов достъп в България
  • НАЦИОНАЛЕН ПОРТАЛ ЗА ПРОСТРАНСТВЕНИ ДАННИ
  • Национален център за суперкомпютърни приложения
  • Екип за реакция при проблеми с компютърната сигурност
  • Инфраструктура за пространствена информация в Европа - INSPIRE